Vasthouden, loslaten of veranderen?
Project details:                                                 
Gemaakt tijdens: Afstudeerproject WDKA Rotterdam 2020
Rollen: Creatief, grafisch ontwerper, planning
Samenwerking: kinderen, ouders, therapeuten, families.
Tags: Familie, tradities, emoties, veranderingen, acceptatie, 
conversation piece, toolkit.
Keuze onderwerp
Voor mijn afstudeerproject wilde ik een onderwerp, waarbij ik een persoonlijke connectie voelde en daarom koos ik voor familietradities. De laatste tien jaar is er veel veranderd in mijn familie. Mijn ouders gingen uit elkaar en mijn familie splitste in tweeën. Tradities zijn momenten geworden waar ik erg aan vasthield en nog steeds doe.
Stickeranalyse
Om zicht te krijgen hoe mijn tradities de afgelopen 10 jaar zijn veranderd, ben ik een beeldonderzoek gaan doen. Ik maakte gebruik van stickers om mijn familie tradities te onderzoeken.
Uitkomst 
Dit sticker proces hielp me om na te denken over mijn eigen gevoelens en worstelingen terwijl onze tradities veranderden of verdwenen. Door stickers te gebruiken had ik nu gemakkelijker toegang tot mijn gevoelens en worstelingen en kon ik spreken over mijn eigen ervaring als kind van een gescheiden gezin.
Onderzoeksconclusie
Tradities zijn van grote waarde voor kinderen. Ze vormen een sterke basis, geven structuur aan hun dagelijks leven en bieden zekerheid. Na een echtscheiding kunnen tradities erg zinvol zijn. Ze kunnen troost bieden tegen de chaos die ontstaat bij onaangename gebeurtenissen tijdens scheidingen. 
Maar bijna alle tradities veranderen na echtelijke scheiding. Meestal door nieuwe gezinsvormen, nieuwe partners en negatieve emoties. Deze veranderingen vinden plaats, maar mogen niet genegeerd worden. Door veranderingen binnen tradities te bespreken, kunnen kinderen nieuwe situaties beter leren te accepteren. Omdat de gezinsdynamiek gaat veranderen en 'samen' een nieuwe betekenis zal krijgen.
Samen met moeder, samen met vader, moeders familie, vaders familie, ouders met nieuwe partners, samen met halfbroers en -zussen, samen met nieuwe gezinsleden enzovoorts.
Ik heb het sticker proces omgevormd tot een hulpmiddel waarmee andere kinderen en ouders kunnen praten over hoe zij een verandering in traditie ervaren na een echtscheiding.
Deze tool biedt een veilige omgeving voor gescheiden gezinnen, eenoudergezinnen en samengestelde gezinnen. De familie kiest een traditie en selecteert foto's die ze willen bespreken en stickeren. De tool richt zich op de individuele ervaringen en hun ervaring als gezin. Scenario kaarten helpen hen om te praten over toekomstige gebeurtenissen die hun traditie kunnen beïnvloeden. Samen praten over veranderingen wordt een nieuwe traditie.
Testen
De tool heb ik getest bij vijf gezinnen. Waaronder 3 eenouder gezinnen en 2 samengestelde gezinnen. Het was heel bijzonder om te zien hoe de kinderen hierop reageerden. Zie hieronder de foto's tijdens het testen van de tool.
''Je komt er op een speelse manier achter wat er speelt bij je kind''.
''Juist door de foto's haal je weer herinneringen op''.
''Ik hoop dat we nog veel vaker samen op vakantie gaan''
''Het is leuk om eens te horen van mijn dochter hoe ze tradities beleefd''.
Resultaat
Ik ben met dit project met een 8 voor onderzoek en 9 voor praktijk afgestudeerd. Ik heb het afstuderen als pittig ervaren omdat toen we net van start gingen, corona ervoor zorgde dat de school dicht moest. Het project was erg leerzaam, confronterend omdat het ook persoonlijk is maar zeer waardevol. Ik ben super trots op het project en hoe het uiteindelijk is geworden. 
Het resultaat is dat mijn tool wordt getest bij een eerste GGZ locatie om het als therapeutisch middel in te gaan zetten. Voor mij is dit project nog lang niet klaar.